2021-04-23 08:34:55

Državni Lidrano 2021.

                                            Online muke državnog Lidrana

Na državni Susret literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva odvela nas je i ove godine Marija Franka Podgorski i to čak u tri kategorije- u literarnom, scenskom i novinarskom izrazu. No, umjesto da za nagradu uživa sa svojom mentoricom Ankicom Blažinović- Kljajo u druženju i razmjenjivanju iskustava s ostalim vršnjacima i učiteljima iz čitave Hrvatske, u Šibeniku ili Primoštenu, školska knjižnica bila je već drugu godinu zaredom mjesto održavanja državnog Lidrana.


Sreća na početku okruglog stola za literarne radove  jer još uvijek imamo i ton i sliku

A online muke zaredale su se od prvoga dana. Članovi Povjerenstva za novinarske radove oduševili su nas svojim odličnim komentarima na okruglom stolu , a kad je došao red na naše javljanje, ostale smo bez tona tako da je do izražaja došla samo naša sposobnost neverbalne komunikacije- mahanje rukama i očajni izrazi lica.

Drugoga dana, za vrijeme scenskih nastupa, bila je obrnuta situacija, imali smo ton, ali bez slike. Ona se pojavila tek kad se Marija mobitelom uključila u zoom, tako da ju je Povjerenstvo za scenske dvaput čulo, jednom samo zvučno, a drugi put audiovizualno. No, Marija je tako dobro izvela pjesma M. Krleže Stric-vujc, da je dvostruka izvedba mogla samo učvrstiti takvo mišljenje kod članova stručnog povjerenstva.

Literarni radovi imali su okrugli stol znakovitoga datuma, 22. travnja, na Dan hrvatske knjige i Dan Društva hrvatskih književnika. Nisu mogli odabrati bolji datum za priču o mladim literatima od kojih će možda netko jednoga dana biti i član DHK-a, kako je napomenuo predsjednik Društva, književnik Zlatko Krilić.

Iskreno nam je žao što je Marija Franka Podgorski do sada samo jedne godine (2019.) uživala u Solarisu na državnom Lidranu, iako je u posljednje tri godine  odabrana na državni Susret s osam radova- tri samostalna novinarska, dva literarna, dva pojedinačna scenska i jednom kao glavna urednica školskog lista Klik. Iako je svih proteklih godina naša škola pokazala velik uspjeh na Lidranu i neka učenička imena pojavljivala su se više puta na državnim Susretima, Marija Franka Podgorski do sada je na državnom sudjelovala s najviše radova.

Vjerujemo da će šetnju uz more i druženje s vršnjacima realizirati iduće godine na državnom Lidranu u srednjoj školi.

 

                                                           Ankica Blažinović- Kljajo, prof., dipl. knjižn.


Osnovna škola Brestje Sesvete